Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


7 maja 2016

Polędwiczki z indyka w kremowym sosie z pieczarkami i suszonymi pomidorami



Pierwszy wpis od bardzo, bardzo dawna... Sama już nie pamiętam kiedy to było ;)
Dzisiaj chcę Was zaprosić na przepyszny, błyskawiczny w przygotowaniu obiad. Delikatne i mięciuteńkie polędwiczki indyka w kremowym sosie na bazie serka mascarpone.
Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki:
500g polędwiczek z indyka
250g serka mascarpone
250g pieczarek
3 suszone pomidorki z zalewy
2 ząbki czosnku
2 cebulki szalotki 
natka pietruszki
sol, pieprz
papryka słodka
papryka wędzona
odrobina tartego parmezanu
zioła prowansalskie
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
kilka pomidorków koktajlowych
150g kaszy jaglanej


Kaszę jaglana przepłukać dwukrotnie w zimnej wodzie a następnie przelać ją wrzątkiem (dzięki temu pozbędziemy się goryczki). Gotować ok 15 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Polędwiczki pokroić w średniej wielkości kawałki. Cebulkę w drobną kosteczkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Wrzucić polędwiczki i chwilę smażyć. Dodać cebulkę, pieczarki i przeciśnięty czosnek. Smażyć chwilę odkryte, a następnie ok. 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać, serek mascarpone, zioła prowansalskie, pietruszkę i drobno pokrojone suszone pomidorki. Podgrzewać pod przykryciem kolejne 15 minut. Po tym czasie doprawić.  
Na talerzu ułożyć kaszę jaglaną, wyłożyć indyka w sosie. Udekorować pietruszką, pomidorkami koktajlowymi i leciutko oprószyć tartym parmezanem. Smacznego :)

 
 



3 komentarze:

  1. Pyszne danie, akurat znakomite na niedzielny obiad. Serdeczności Elizko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super danie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zestaw który najbardziej lubię, również i gotować uwielbiam a najlepiej już jeść te pyszności. Dziękuję, za nowy jak dla mnie przepis. Serdeczności

    OdpowiedzUsuń