Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


3 maja 2014

Sernik truflowy z bitą śmietaną



Fenomenalny! Szczerze mówiąc to jedyne co przychodzi mi na myśl, by opisać jego smak. Cudownie kremowy, absolutnie pyszny! Powiem Wam tylko że smakował osobom które generalnie serników nie lubią ;) Sernik powstał z okazji urodzin męża, który nie chciał klasycznego torcika. Serniki kocha - stąd taki wybór ;) Podobny sernik był już na blogu (klik). Wówczas robiony był z czekolady, a wierzch pokryty miał warstwą musu z białej czekolady. Dzisiejszy robiłam z trufli. Wybierzcie koniecznie te dobrej jakości, kremowe mocno czekoladowe, bo to one nadają smak. Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki na spód:
210g ciasteczek owsianych digestive
50g miękkiego masła 

Ciasteczka zmiksować bardzo dokładnie. Dodać masło i zmiksować raz jeszcze. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Boki lekko natłuścić. Spód tortownicy wylepić dokładnie masą ciasteczkową. Wyrównać i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Składniki:
1kg tłustego sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub wiaderkowego na serniki
1 budyń czekoladowy (bez cukru)
400g mleka skondensowanego słodzonego
100g kremówki 30-36%
3 jajka
4 łyżki rumu
3 łyżki kakao
200g trufli (u mnie kawowo-czekoladowe zmiksowane i roztopione w kąpieli wodnej)
 
 warstwa śmietanowa:
200 ml śmietany kwaśnej 12-18%
2 łyżki cukru pudru


Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować blenderem do momentu uzyskania idealnie kremowej jednorodnej konsystencji. Tortownicę wyjąć z lodówki i przelać do niej na ciasteczkowy spód masę serową.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 minut w temp. 175-180 stopni. Po tym czasie wyjąć. Kwaśną śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i dokładnie rozprowadzić na wierzchu sernika. Wstawić ponownie do piekarnika do tej samej temperatury na 15 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia zdjąć obręcz by sernik "pooddychał".

Składniki na bitą śmietanę:
330 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
kakao do oprószenia

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Gdy będzie już sztywna przełożyć do worka cukierniczego (tylka 1M) i udekorować sernik. Wierzch oprószyć lekko kakao.
 Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Rozumiem ,że te wszystkie składniki łącznie z serem należy zmiksować ,nie zachowując żadnej kolejności ?
    Wsypać wszystko do miski i miksować ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Może i jak zrobię taki sernik :) Akurat na tygodniu mam urodziny xD

    OdpowiedzUsuń