Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


15 listopada 2013

Klopsiki w sosie śmietanowo-koperkowym na białym winie




Klopsy lub inaczej pulpety pojawiały się już kilkakrotnie na blogu. Były już w sosie pomidorowym (klik) lub chrzanowym (klik). 
Dzisiaj postanowiłam skorzystać z przepisu Anne Wilson z książeczki "Potrawy z mięsa mielonego" i zrobiłam je w sosie koperkowym na bazie białego wina. Koperek z powodzeniem można zastąpić również pietruszką - zyskamy wtedy jeszcze inny smak. Szybko i smacznie - polecam :) 


Składniki:
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub cielęcego
1 roztrzepane jajko
1/4 szkl (3 łyżki) posiekanego szczypiorku
2 przeciśnięte ząbki czosnku
1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
sól, pieprz
2 duże czerwone cebule
2 łyżki oleju
250ml rosołu
250ml białego wina
250ml kwaśnej śmietany 18%
1/4 szkl (3 łyżki) koperku


Mięso, czosnek, jajko, bułkę i szczypiorek dokładnie wyrobić. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować klopsiki. Wrzucić je na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Zdjąć z ognia. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojone w ósemki czerwone cebule (mogą być też pokrojone w piórka) i podsmażyć. Dolać rosół i białe wino. Gotować bez przykrycia do momentu zredukowania płynu o połowę. Dodać kwaśna śmietanę, klopsiki i gotować kolejne 10 minut. Na koniec dodać koperek i doprawić. Podawać z ulubionymi dodatkami, z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Smacznego :)

 
 

4 komentarze:

  1. Ależ pysznie wygląda ten sos. Dawno nie robiłam sosu koperkowego, więc chętnie go od Ciebie "zapożyczę" i zrobię do... np. takich pulpecików. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli chciałabym podmienić na mięso z piersi indyka, to coś radziłaby Pani zmienić? A może ma Pani inny sprawdzony przepis na pulpety z wykorzystaniem tego mięska? Z góry dziękuję za odpowiedź :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mięsa indyka można je zrobić w dokładnie taki sam sposób. Będa pyszne :)

      Usuń