Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


6 lipca 2013

Muffinki cytrynowo-makowe z kremem porzeczkowym



Pyszne mięciuteńkie z delikatnie chrupiącymi ziarenkami maku, udekorowane kremem na bazie serka mascarpone i frużeliny porzeczkowej. Doskonale jednak sprawdzą się tu również i inne owoce np. maliny lub borówki. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Polecam baaaardzo :)



Składniki na frużelinę:
130g czarnej porzeczki
120g czerwonej porzeczki
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
1,5 łyżeczki żelatyny

Najlepiej jest przygotować ją dzień wcześniej przed pieczeniem babeczek.
W rondelku wymieszać obrane porzeczki z cukrem i podgrzewać do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką i dobrze rozmieszać. Zagotować a następnie dokładnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody i odstawić na 10 minut. Po tym czasie podgrzać ją w kąpieli wodnej i dodać do frużeliny. Dokładnie wymieszać. Schłodzić przez noc w lodówce.

Składniki na muffinki:
160g masła
120g cukru
165g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1,5 łyżki suchego maku
skórka otarta z 1/2 cytryny
3 łyżki soku z cytryny
kilka kropli olejku cytrynowego
3 łyżki mleka


Margarynę utrzeć dokładnie z cukrem. Następnie kolejno wbijać jajka i dodać sok z cytryny, olejek i mak. Na koniec dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy na 12 muffinek wyłożonej papilotkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Składniki na krem:
375g serka mascarpone
frużelina porzeczkowa (całość)

ponadto:
czarna i czerwona porzeczka do dekoracji
listki mięty do dekoracji

Serek mascarpone utrzeć dokładnie z frużeliną. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na muffinki (tylka 2c lub 1M) Udekorować porzeczkami i listkiem mięty. Schłodzić. Smacznego :)



 
 



15 komentarzy:

  1. Ślicznie się prezentują. Mają cudowne kremowe czapeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już za sam kolor mają 100 punktów :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają z jak z filmu :> a raczej bajki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jej jak one ślicznie wyglądają, a smakują pewnie jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają tak pięknie aż szkoda byłoby je zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne! Małe dzieła sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z przepisu wnioskuje, ze to raczej cupcakes, niz muffinki - ale co tam nazwa, wazne, ze wygladaja apetycznie, a smakuja pewnie jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękne te maleństwa! Nie mogę oderwać od nich wzroku ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. u mnie wprawdzie babeczki były jogurtowe, ale za to krem na serku mascarpone i frużelinie porzeczkowej to hit lata :) pychotka !!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. a teraz z jakich owoców można zrobić frużeline ?

    OdpowiedzUsuń