Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


10 kwietnia 2013

Ruch locavore i lokalneprzysmaki.pl





Jak pewnie część z Was już wie jako że informowałam o tym fakcie na Facebooku (klik) ostatnio otrzymałam kosz produktów od  lokalneprzysmaki.pl celem przetestowania, i zachęcenia Was do świadomego kupowania i wybierana zdrowej żywności. Czy słyszeliście kiedyś o locavore? Słowo to padło po raz pierwszy w 2005 roku z ust Jessiki Prentice uznanej szefowej kuchni ni propagatorki zdrowego żywienia i od tamtej pory weszło na stałe do słownika. To nieprzetłumaczalne słowo określa osobę świadomie wybierającą żywność naturalną, produkowaną lokalnie w tradycyjny sposób.  U podstaw ruchu locavore leży teoria, że jedzenie wyprodukowane najbliżej naszego miejsca zamieszkania jest najwłaściwsze dla naszego klimatu, ekosystemu, a co za tym idzie jest również najwłaściwsze dla nas samych i dla naszego zdrowia. Żywność produkowana lokalnie, w stosunkowo niewielkich ilościach gwarantuje świeżość i niepowtarzalny smak. Jednym z podstawowych pojęć pozwalających zrozumieć ideę locavore są „żywnościokilometry” – im mniej ich musi pokonać produkt zanim trafi do konsumenta tym lepiej. Nikogo chyba nie trzeba przekonywać nad wyższością jabłka zerwanego prosto z drzewa nad tym, które zakonserwowane ma do pokonania w chłodniach kilka tysięcy kilometrów. Dlaczego warto zostać locavores? To proste:

·         zawsze otrzymujesz lokalną świeżą żywność
·         znasz producenta i pochodzenie produktów
·         wspierasz lokalną przedsiębiorczość
·         wpływasz na zmniejszenie zanieczyszczeń przez skrócenie łańcucha dystrybucji do max 100 km.


Rynek żywności  w ostatnich latach zalewany jest produktami o wątpliwej jakości. Międzynarodowe korporacje oferują „anonimowe” produkty wyprodukowane tysiące kilometrów od naszego miejsca zamieszkania. Żywność regionalna, produkowana w tradycyjny sposób przez lokalnych mistrzów zaczęła powoli odchodzić w zapomnienie.  Dlatego właśnie jeśli chcesz być locavore, pragniesz poznawać czy odkrywać smaki lokalnej, świeżej żywności zapraszam na stronę: lokalneprzysmaki.pl  Platforma ta skierowana jest głównie dla klientów z Małopolski, ale istnieje również możliwość wysyłki kurierem.
Dawniej, choć nawet nie tak całkiem dawno… bo jeszcze podczas mojego dzieciństwa jeździło się na wieś do babci. Babcia... to właśnie dzięki niej poznałam smak prawdziwego domowego chleba, mleka, serów, śmietany, masła, owoców, warzyw czy mięsa i jego wyrobów. Tam nawet woda smakowała wybornie! Wtedy jabłko miało prawdziwy smak jabłka. Zrywało się go prosto z drzewa, wycierało o siebie i od razu jadło. Nigdy nic nikomu nie było… dzisiaj to już nie jest takie oczywiste. Dzisiaj naszpikowane chemią jabłka-klony mają idealnie okrągły kształt, nawoskowane błyszczą jak lustro, ale jeśli idzie o smak to wszystkie  smakują tak samo… Zamkniesz oczy i nie wiesz co jesz…. I tak dobrze jak z zamkniętymi oczami odróżnisz jabłko od gruszki…. Truskawki…. To co obecnie mamy w sklepach nawet nie leżało obok prawdziwej truskawki… Ja się pytam... a gdzie zapach? gdzie smak? Osobiście jeśli tylko mam możliwość zawsze sięgam po produkty wyprodukowane w sposób tradycyjny. Najlepszy na świecie jest sernik z prawdziwego wiejskiego sera…. prawdziwy twaróg ma cudowny smak…

Do przetestowania – rozsmakowania się w cudownych smakach lokalnej żywności dostałam: ziemniaki, marchew, jabłka, mąkę orkiszową i otręby, bały ser, konfiturę śliwkową i , truskawkową, miód, jajka, soki bio, kapustę kiszoną, szynkę pasztetową, kaszankę, salceson, pieczywo oraz karpia.


SOKI BIO - MAURER
Fantastyczne soki tłoczone na zimno w tradycyjny sposób z kawałkami miąższu i pasteryzowane. Nie zawierają cukru nie są dosładzane. To kwintesencja tego co najlepsze w owocach i prawdziwa bomba witaminowa. Moim dzieciom baaardzo smakowały i mimo, że w pierwszym momencie mogą wydawać się kwaśne – po chwili ma się ochotę na kolejny łyk. Bardzo udane połączenia smaków






ZIEMNAKI EKO TAJFUN - TCZYCA
Jakże bym mogła w inny sposób rozsmakować się w ziemniaku, jak nie w najprostszym jego wydaniu, ugotowanym, podawanym z kefirem i koperkiem… Zwykły – niezwykły ziemniak, pod warunkiem, że jest dobrej jakości – A ten jest – uwierzcie mi… Przepyszny obiad!


 


MARCHEW  EKO - GOSZYCE
Słodziuteńka. W zasadzie większą jej część po prostu schrupaliśmy. Cudownie chrupiąca bez grama goryczy. Pyyyszna ! Polecana jest szczególnie dla maluszków






KONFITURA ŚLIWKOWA I TRUSKAWKOWA – JADŁO GALICYJSKIE
Idealnie w sam raz słodka konfitura z całymi kawałkami owoców. Fantastycznie smakuje z goframi, ciepłą chałką i szklanką mleka. Wzbogacana dodatkowo o witaminę C. Pyszna! Tak pyszna, że błyskawicznie zniknęła cała. Nikogo nie musiałam prosić i namawiać dwa razy do zjedzenia.




JAJA WIEJSKIE „M” WOLNY WYBIEG – ŚWIĄTNIKI
Tak powinno wyglądać jajko. Pyszne jajko od szczęśliwej kury :) Kupując takie ekologiczne jajka nie będziecie mieli problemu z odróżnieniem żółtka od białka. Pyszny smak. Pyszne,  naturalne takie jak być powinny.




KAPUSTA EKO KWASZONA TCZYCA 
Kapusta tradycyjnie kiszona, pyszna i zdrowa. Pochodzi z okolic Charsznicy - stolicy polskiej kapusty. Bez konserwantów i sztucznych barwników. Smakuje wyśmienicie zarówno w surówce jak i w bigosie.






PASZTETOWA WIEJSKA I KASZANKA GAWOR
Niektórzy boją się pasztetowej i kaszanki ze sklepu..... Szczerze mówiąc - nie dziwię się bo ja też się boję i raczej unikam. Uwielbiam je jednak i ciągle pamiętam smak z dzieciństwa....  Oj dawno nie jadłam nic, co choć w części przypominało by mi tamte wspomnienia.... Dzisiaj jednak zjadłam kaszankę jak ta sprzed lat...
Ta kaszanka smakuje dokładnie tak jak ta którą pamiętam z dzieciństwa. Idealna na ciepło z patelni lub z grilla. Produkowana z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Pyszna! Jeśli lubicie takie smaki baaaardzo Wam polecam!

Pasztetowa ma pyszny smak. Delikatna, choć dobrze doprawiona, ze smakiem. Wszystko w idealnych proporcjach. Bardzo, bardzo mi smakowała.






SALCESON GOLONKOWY - GAWOR

Powiem Wam, że to był mój debiut..... serio.... Jeszcze nigdy w życiu nie jadłam salcesonu. Nigdy się nie odważyłam kupić go w sklepie bo mnie..... przerażał....  Nigdy nie zaryzykowałam, bo nie miałam ochoty na kupowanie samej galarety wątpliwego pochodzenia z kawałkami... czegoś.....
Ten salceson wyglądał jednak inaczej niż te sklepowe..... Po otwarciu - piękny zapach, duże kawałki golonki, pysznie doprawionej. Tu wszystko do siebie pasuje i jest w idealnych proporcjach. 




SZYNKA PODSTOLEGO -  GAWOR
Fantastyczna, cudownie pachnąca szynka wytwarzana w tradycyjny sposób, bez konserwantów i nastrzyków. Szynka nie potrzebuje żadnych ulepszaczy ...Jest naturalna i lepsza być nie może.... Marynowana w zalewie ziołowej i wędzona i sposób tradycyjny w dymie olchowym lub owocowym. Krucha, lekko wilgotna, przepyszna!






MIÓD GRYCZANY NIEPOŁOMICKI - BARTNIK

Miód był - i już go nie ma :) Moje dzieci uwielbiają jego smak. Niemalże cały słoiczek zniknął wyjadany paluchami i na kawałkach wafli tortowych. Pozostała jego cześć zniknęła w szklaneczkach z mlekiem. Prawdziwy, zdrowy, pyszny, pochodzący z pasiek BARTNIK z ekologicznych terenów Puszczy Niepołomickiej i Rezerwatu Przyrody. Ma piękny kolor i cudny smak.



CHLEB ŻYTNI RAZOWY BEZ DROŻDŻY – LISZKI
Ciasto przygotowywane i wyrabiane jest ręcznie. Chleb pieczony bez grama drożdży, na samym tylko zakwasie w piecu opalanym drewnem. Pyszne i bardzo sycące pieczywo. W zasadzie jedną kromką można sobie pojeść.  Bardzo, bardzo mi smakowało.




KUKIEŁKA - LISZKI
Smak kukiełki przypomina włoską ciabattę jednak ze zdecydowanie lepszą skórką. Pieczona na bazie mąki, drożdży, wody i soli. Tajemnica smaku ukryta jest w przygotowywaniu ciasta i zaczynu. Kukiełki pieczone są w piecu opalanym drewnem. Baardzo dobra!





KARP ZATORSKI ŚWIEŻY
Cudowny smak. Karp zatorski wpisany został w rejestr Produktów Regionalnych Unii Europejskiej. Jego mięso pozbawione jest zapachu mułu, a wyróżnia go świeży rybi zapach i delikatny smak. To był pyszny obiad!




MĄKA ORKISZOWA I OTRĘBY ORKISZOWE - BIOGRA





 

SER BIAŁY KRAJANKA - MAGDALENKA
 

JABŁKA SZARA RENETA - SAD SZCZYRZYC








W najbliższym czasie ukażą się szczegółowe przepisy z użyciem pozostałych produktów, a ja tymczasem zapraszam Was jesz raz na stronę:














2 komentarze: