Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


28 marca 2012

Kolorowe warkocze ze szpinakiem, marchwią i pomidorami

 


Zapraszam was dzisiaj na przepyszne kolorowe warkocze. Pięknie będą się prezentować zarówno na odświętnie przystrojonym wielkanocnym stole, jak i na codzień. Dzisiejsza propozycja wyglądem przypomina chałkę, ale na wyglądzie podobieństwa się kończą. Kolorowe warkocze są bowiem wypiekiem wytrawnym, a swoje piękne kolory zawdzięczają szpinakowi, marchewce i pomidorom :) Doskonale smakują np z pastą jajeczną, gzikami twarogowymi lub choćby z oliwami smakowymi. Polecam Wam baaardzo :) Z podanego przepisu otrzymacie dwa duże warkocze.

Składniki na ciasto białe:
300g mąki pszennej
42g drożdży
1 żółtko
100 ml letniego mleka
50 ml słodkiej śmietanki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka nasion dyni
1 łyżka nasion słonecznika

Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku i odstawić na chwilę. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrobić i odstawić do podwojenia objętości ( thermomix: 3 min/obr. interwał)

Składniki na ciasto czerwone:
150g marchwi mrożonej (myślę że może być też świeża)
100 ml przecieru pomidorowego
100 ml letniego mleka
1 żółtko
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
42g drożdży
400g mąki pszennej

Drożdże z cukrem rozpuścić w letnim mleku i na chwile odstawić. Marchew (jesli jest mrożona przelać ja wrzątkiem na sitku i na chwilkę odstawić a następnie) dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości
(thermomix: marchwe zmiksowaćc 1 min/obr7, dodać mleko 1 min/obr.7/temp50, dodać pozostałe składniki 3 min/obr. interwał)

Składniki na zielone ciasto:
100g cebuli
50g masła
150g szpinaku mrożonego
400g mąki
42g drożdży
100 ml letniego mleka
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

ponadto:
1 roztrzepane jajko do posmarowania
ziarno sezamu do posypania


Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku i odstawić na chwilę. Cebulę podsmażyc na maśle, dodać szpinak i smażyć jeszcze chwilkę. Zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować, dodać pozostałe składniki i zagnieść ze sobą bardzo dokładnie na gładkie ciasto. Odstawic do podwojenia objętości (thermomix: podsmażona cebulę i szpinak zmiksować 30s/obr 7, dodać mleko 50stopni/1 min/obr.7, dodać pozostałe składniki 3 min/obr. interwał)

Każde z wyrośniętych ciast podzielić na pół. Bierzemy teraz po jednym kolorze. Lekko każdy wyrabiamy i formujemy trzy wałeczki w trzech różnych kolorach. Zlepiamy ich końce i zaplatamy warkocz. Końcówki splatamy ponownie. Identycznie postępujemy z drugim warkoczem.
Odstawić na wyłożoną matą do pieczenia blachę i zostawić do napuszenia ok 20-25 min. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnem sezamu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok 40-45 min
Smacznego:)






źródło inspiracji: "Thermomix na Wielkanoc"

5 komentarzy:

  1. Rzeczywiście łudząco podobne do chałki. Taki wytrawny warkocz to świetny pomysł. I te cudowne kolorki;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada rewelacyjnie! świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo interesująco, tak kolorowo, aż nie można wzroku oderwać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, ależ one są piękne! Cudowne kolorki !
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń