Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


23 września 2011

Faszerowane papryki kaszą, ryżem, boczkiem i mięsem





Oj chodziły za mną od dłuższego czasu i dziś mnie skutecznie dogoniły ;) Aniu specjalnie dla Ciebie :) Faszerowane papryki "po mojemu" ;) Z podanej porcji wychodzi spora porcja.  Polecam :)


Składniki na farsz:

500g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowe lub wieprzowo-indycze)
100g boczku
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
100g kaszy jęczmiennej
100g ryżu
sól, pieprz

Składniki na sos:
ok. 1 litra bulionu drobiowo - wołowego
1 przecier pomidorowy (200g)
majeranek
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru

dodatkowo:
papryki (kształtne w miarę płaskie dołem by bez problemu "ustały w naczyniu")

Kaszę i ryż ugotować w osolonej wodzie. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać, i zeszklić na patelni. Boczek pokroić w drobniutką kosteczkę i zrumienić. Dodać do surowego mięsa podobnie jak pozostałe składniki farszu. Wymieszać dokładnie i doprawić.
Papryki umyć, delikatnie odciąć z każdej górę tak by powstał "kapelusik". Papryki wydrążyć w środku usuwając pestki. Do każdej nałożyć farsz  i przykryć kapelusikiem. Układać w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos.
Przecier rozpuścić w rosole. Dodać cukier i przyprawy. Sosem podlać papryki. Całość posypać majerankiem. Przykryć i zapiekać w temp 200 stopni przez 60 minut (wstawić do zimnego piekarnika) Sos powinien zgęstnieć, jeśli jednak wolicie dużo bardziej zawiesisty to oczywiście można go po zapieczeniu zagęścić mąką (należy wtedy wyjąć papryki, odlać sos, wsypać mąkę, zagotować, zmiksować i już :) Można podawać posypane startym żółtym serem, ale niekoniecznie ;) Smacznego :)









Papryki przygotowałam w naczyniu żaroodpornym firmy





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz