Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


28 kwietnia 2011

Bliny wawrzynieckie


Bliny - tradycyjne danie kuchni rosyjskiej w szczególnie dużych ilościach spożywane w okresie ostatków, w tygodniu poprzedzającym Wielki Post , zwanym maslenica (tydzień naleśnikowy).
Bliny mają również symboliczne znaczenie w tradycjach rosyjskiej kultury. Ich okrągły, pełny kształt symbolizuje pełnię i skończoność życia ludzkiego. Bliny to naleśniki z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Mają grubość kilkunastu milimetrów i średnicę do 10 cm. Te tradycyjne są najczęściej podawane ze śmietaną lub roztopionym masłem i przybrane kawałkami łososia, marynowanym śledziem, czarnym kawiorem lub na słodko z konfiturami. (Wilkipedia)

Przepis na te bliny dostałam wiele lat temu od mojej babci... Jedliśmy je jeszcze ciepłe, a jak jakimś cudem się uchowały i zdążyły wystygnąć babcia chowała je w sieni w kredensie a my z kuzynami knuliśmy jak by tu je podkraść ;)
Są pyszne, mięciutkie i leciutkie. W przepisie zdecydowanie nie należy zastępować sody proszkiem do pieczenia a zsiadłego mleka kefirem czy maślanką ;) Tzn. można... też wyjdą ale.... zdecydowanie będą miały gorszy smak ;) Zsiadłe mleko, to ze wsi też było inne niż to które teraz kupuję... Tamto było tak gęste że się kroiło nożem :) W sklepie takiego się nie kupi no... ale do rzeczy...


Składniki:
1/2 litra zsiadłego mleka
1 łyżeczka sody
3-4 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli  

2 jajka
2,5 szkl. mąki
cukier puder do posypania



Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać np. w malakserze. Ciasto nie powino być zbyt gęste bo wyjdą twarde ;) Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz. Usmażone układać na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem i zjeść :)

Smacznego:)








  

1 komentarz:

  1. na słodko jeszcze nie jadłam, bardziej tradycyjne racuchy. Ale polecam bliny bez cukru jako dodatek do sosu żeberkowego ze śmietanką i koperkiem. Pycha!
    Zapraszam też do mnie, choć stawiam dopiero pierwsze kroki i jeszcze maleńko u mnie wpisów ;)

    OdpowiedzUsuń